[bannerBB]

“We hadden hem bij de uitgang zijn diploma moeten afnemen.” Dit schrijft de heer Beute, een ‘afdelingsleider’ van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, in De Volkskrant van 22 augustus over een scholier die in een toespraak op zijn diploma-uitreiking zo stout was op te merken dat er “geen ruimte was voor andere geluiden” op de school. Deze afdelingsleider bewees met zijn stuitend domme en intolerante opmerking natuurlijk alleen maar het gelijk van zijn leerling en dat was ongetwijfeld ook de reden dat deze dappere en slimme scholier met zijn kritiek wachtte tot na zijn diploma-uitreiking. 

Berufsverbot

De vrijheid van meningsuiting in ons land is inmiddels op sterven na dood. ‘Andersdenkenden’, dat wil zeggen ‘vrije geesten’ met een nog werkend gezond verstand die de opiniehegemonie die wordt opgelegd vanuit het inmiddels volledig geradicaliseerde politieke ‘midden’ verwerpen, worden langzaam maar zeker aan alle kanten ongehoord de duimschroeven aangedraaid. Door censuur op sociale media, video’s van onze partij zijn bijvoorbeeld van YouTube verwijderd, via openlijk nazistische oproepen voor het instellen van een ‘Berufsverbot’ voor andersdenkenden, niet alleen door de heer Beute, maar ook vanuit bijvoorbeeld de universitaire wereld en, de NRC godbetert kwam hiermee vorige week op de proppen, door bankrekeningen van andersdenkenden te blokkeren. Toen ik ons onlangs werd geïnterviewd door Zihni Özdil – voormalig lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks – waren de verwensingen en bedreigingen niet te tellen: Hoe durft Özdil een FVD’er ‘een podium te geven’. Ja, dat leest u goed, dit gebeurt allemaal open in bloot vandaag de dag in Nederland maar toen we in de Ridderzaal vorige week parlement en regering hierop wezen werden we slechts met glazige ogen aangekeken. Ook het Christelijk Gymnasium Sorghvliet, zo konden we zaterdag in deze krant lezen, doet hieraan mee door te dreigen andersdenkenden hun diploma af te pakken. Diegenen die weigeren zich bij de opiniehegemonie van het radicale politieke midden neer te leggen worden zo langzaam maar zeker uit de samenleving gedrukt. 

Zwijgspiralen

Het doel is natuurlijk om niet alleen ons de mond te snoeren maar vooral om gelijkgezinden die ons zouden willen steunen preventief te ontmoedigen en het zwijgen op te leggen. Zo ontstaan wat de Duitse wetenschapster Noelle-Neuman een halve eeuw geleden ‘zwijgspiralen’ heeft genoemd. Dergelijke zwijgspiralen zijn het begin van het einde van het open publieke debat maar ook het begin van het einde van de open en vrije samenleving. 

Het stuk van de heer Beute is stuitend, walgelijk en totalitair. Het is ook bijzonder naïef, inconsistent en dom. Logisch, want als je je stelselmatig afsluit van ‘andersdenkenden’ hoeft je brein niet meer na te denken en eindig je als een verroeste ‘platgeest’. Want denkt de heer Beute serieus dat de media in dit land geen agenda hebben en ‘objectief’ zijn? Heeft hij de Kaagdocumentaire van de VPRO bijvoorbeeld al gezien? Of het einde van het interview van tv-presentatrice Jinek met Hillary Clinton? Sinds wanneer mag je de wetenschap niet in twijfel trekken? Begrijpt de heer Beute niet dat de basis van alle wetenschap twijfel is? Hoe kun je je in hemelsnaam met droge ogen druk maken over ‘tegenstellingen in de samenleving’ en polarisering als je leerlingen met toevallig een andere mening dreigt hun diploma af te pakken en de één op de zes Nederlanders die op FVD of de PVV stemden vergelijkt met “gif”?   

Nadenken

Het meest absurd, onnozel en ronduit stupide is ongetwijfeld zijn onbegrensd vertrouwen in ‘de wetenschap’ die de absolute en tijdloze waarheid in pacht zou hebben. Een waarheid waar bovendien, als het aan de heer Beute ligt, niet meer aan getwijfeld mag worden. Want dan ben je een ‘populist’ en een ‘leugenaar’. Nog afgezien van hoe enorm naïef, ahistorisch en dom dit is (ga eens wetenschapsfilosofen als Kuhn of Latour lezen om maar wat te noemen, ook de wetenschap is ‘menselijk, al te menselijk’) laat een dergelijke technocratische mentaliteit natuurlijk geen ruimte meer voor een publiek debat en dus voor de politiek en democratie. Debatteren kan op de keper beschouwd helemaal niet meer op het Sorghvliet want zodra er twee tegenovergestelde meningen worden verkondigd is logischerwijs (minstens!) één van deze meningen onjuist en “liegen is fout” aldus de heer Beute. Als je niet wil dat je diploma wordt afgepakt kan je als Sorghvliet scholier maar beter je mond houden. En vooral niet zélf gaan nadenken of gaan twijfelen! Foei! Dat is stout! En zo is (ook) het Sorghvliet een fabriek geworden voor eigentijdse platgeesten. Godzijdank hoeft het zo niet te zijn en daarom is Forum voor Democratie druk bezig met het oprichten van eigen scholen. Scholen waar je wél mag twijfelen en nadenken. Scholen waar de enige diversiteit die er toe doet, namelijk ‘diversiteit aan mening’, wél wordt gekoesterd. Scholen waar het debat wél wordt aangemoedigd in plaats van gesmoord. Kortom, scholen voor vrije geesten!