Onder andere via Midden-Oosten correspondent Harald Doornbos is bekend geworden dat het demissionaire kabinet tegen de wil van een meerderheid van het parlement oorlogsmisdadigers uit het voormalig kalifaat ‘Islamitische Staat’ repatrieert. Het zou gaan om minstens één moeder en enkele kinderen. De ‘moeders’ werden tijdens de verovering door de extreem-radicale IS van delen van Syrië en Irak (2014-2019) gerekruteerd of hebben zich vrijwillig gemeld. In de praktijk dienden zij als ‘broedmachine’ en concubine voor de jihadisten.

De bekendste jihadbruid, Angela B. (25) uit Soesterberg zit voorlopig nog vast onder meer omdat ze geen afstand neemt van haar jihadistische gedachtegoed, waarin geen plek is voor andersgelovigen en de doodstraf staat op homoseksualiteit of overspel. Ze wist in 2020 te ontsnappen uit Koerdische gevangenschap en meldde zich met één van haar kinderen, de ander was overleden, bij de Nederlandse ambassade in Turkije.

De Tweede kamer heeft zich altijd verzet tegen het actief repatriëren van oorlogsmisdadigers uit voormalig IS-gebied. Daar is nu, onder bewind van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) en Ferd Grapperhaus (CDA) een einde aan gemaakt. Voor zover we nu weten is dit de eerste keer dat oorlogsmisdadigers actief worden opgehaald terwijl ze hier niet kunnen worden berecht en de misdaden elders pleegden. De slachtoffers van de genocide, verkrachtingen en slavernij door IS, de Yezidi’s, worden door Nederland veelal asiel geweigerd.

De PVV  doet nu een interpellatieverzoek om zo snel mogelijk met de verantwoordelijke ministers, Sigrid Kaag (D66) en Ferd Grapperhaus (CDA) te debatteren. Gidi Markuszower (PVV) meldt Omroep Ongehoord Nederland daarover:

IS heeft ons de oorlog verklaard. IS wil ons en alles waar wij voor staan vernietigen. In plaats van deze vijand te verslaan of in ieder geval op zo groot mogelijke afstand van ons te houden importeert dit kabinet nu IS terreurvrouwen naar Nederland.

IS terroristen en IS terreurvrouwen hebben de meest weerzinwekkende misdaden gepleegd.

Het is onacceptabel en onverantwoord dat wij terreurvrouwen nu uit Syrië hier naar toe halen. Het is levensgevaarlijk. Er is geen enkele verplichting dit te doen en het is echt onbestaanbaar dat een nota bene demissionair kabinet hiertoe beslist. 

Als Kaag en Grapperhaus zich zo graag willen omringen met IS terroristen moeten zij maar naar Syrië of Irak verhuizen. Je moet echt een behoorlijke hekel aan Nederland hebben om -onverplicht- IS terreurvrouwen naar Nederland te halen.

Hoe haalt een -nota bene- demissionair kabinet het in haar hoofd stiekem terroristen uit Syrië te gaan halen. Dit is te schandalig voor woorden. De ministers nemen een onverantwoord risico met deze terreur import. De PVV eist zo snel mogelijk een interpellatiedebat hierover.”

Wanneer en óf het debat er komt is nog niet duidelijk. Of er voldoende steun is -er moeten minstens dertig leden mee instemmen- weten we komende week. De meeste linkse partijen zien de repatriëring van oorlogsmisdadigers wel zitten. Zo liet PvdA Kamerlid Attje Kuiken via Twitter al weten opgelucht te zijn dat deze moeder (s) en kinderen hierheen worden gehaald. Ook D66 vindt dat een goed idee terwijl de Hoge Raad heeft beslist dat die verplichting voor de staat er niet is.

De Kamer werd van deze actie door de ministeries van Buitenlandse Zaken noch -Justitie tevoren geïnformeerd. Het zou gaan om een Nederlandse vrouw en drie kinderen in de leeftijd van 2, 5 en 12 jaar oud. De vrouw is door de Nederlandse rechter in het gelijk gesteld bij haar eis om terug te mogen keren naar Nederland. Opnieuw is dikastocratisch (via de rechter) Nederlands beleid bepaald terwijl de gevolgen voor rekening van de burger zijn.