Akwasi stond symbool voor ‘vreedzaam protest’ van Black Lives Matter (BLM), maar oude tweets van hem bewijzen dat hij al tien jaar lang aanzet tot geweld.

Op 5 en 6 september duiken op Twitter van verschillende gebruikers screenshots op van oude, inmiddels verwijderde tweets van de rapper van Ghanese afkomst Akwasi Owusu Ansah. De mainstreammedia blijven aanvankelijk stil. Akwasi riep in berichten uit bijvoorbeeld 2009 en 2012 op tot het ‘liquideren’ van Sinterklaas en ‘een Zwarte Piet’ te ‘knallen’ en te ‘vermoorden’. Nu reageert hij op het opnieuw openbaar maken van zijn haatdragende tweets: ‘In feite kan ik mij de berichten niet eens herinneren’. Gelukkig heeft de rest van Nederland zijn tweets wel onthouden.

Akwasi werd bekend als de sleutelfiguur van de Black Lives Matter-beweging in Nederland. Op 1 juni 2020 in Amsterdam gaf hij een speech waarin hij Nederlanders aanmoedigde tot solidariteit met de Amerikaanse BLM-beweging. Hij toonde verder sympathie voor radicaallinkse knokploegen als Kick Out Zwarte Piet en Antifa. Ook zette Akwasi in de speech op de Dam aan tot geweld tegen Zwarte Pieten: ‘Als ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.’. Akwasi nuanceerde deze uitspraak daaropvolgend en beweerde dat het slechts ‘beeldspraak’ was geweest, maar zijn tweets uit 2009 en 2012 tonen zijn ware gedachten over Nederlandse tradities.

Kort na de kritiek uit de samenleving op de tweets van Akwasi van 5 en 6 september verwijderde de rapper zijn twitteraccount definitief. Er is geen twijfel dat de berichten van Akwasi’s twitteraccount afkomstig zijn en dat zal grote gevolgen hebben voor de ‘vreedzame’ BLM-beweging in Nederland waar de rapper symbool voor staat. Nu de symbolische voorvechter van vreedzaam protest ontmaskerd is, zullen de extreemlinkse groeperingen een nieuw gezicht moeten vinden of zich tevergeefs in allerlei bochten moeten wringen om Akwasi in bescherming te nemen tegen zijn eigen uitspraken.

Haatdragende boodschappen die aanzetten tot geweld, zoals Akwasi al tien jaar doet, verdienen in Nederland geen enkele plek. Daarom moeten al die ‘vreedzame demonstranten’ die Black Lives Matter steunen zich uitspreken tegen de haatdragende, gewelddadige berichten van Akwasi en in de toekomst oppassen met figuren op de voorgrond te schuiven die gewelddadige ideeën opperen.

Maykel Darricarrere is historicus en beleidsmedewerker bij Forum voor Democratie in het Europees Parlement. Volg hem op Twitter: @Darricratie

Afbeelding bij dit blog: de op 5 en 6 september 2020 gepubliceerde tweets van Akwasi @Antonkarel waardoor hij in opspraak kwam.

Deel ON: